Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου εδώ…

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΗΣΟΥ ΣΑΜΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ: ΜΕΙΩΣΗ 50% ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Μαχητικά, με συνθήματα όπως «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «ο πλούτος ανήκει στο λαό και όχι στο σύστημα το τραπεζικό», οι Λαϊκές Επιτροπές της Σάμου (πόλης Σάμου, Καρλοβάσου, Κοντακαιίκων, Μυτιληνιών, Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων, Μαραθοκάμπου), κατέλαβαν συμβολικά για μία ώρα την Εθνική Τράπεζα σήμερα Τετάρτη 30/5, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τη διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων κ.ά.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι όλων των Λαϊκών Επιτροπών παρέδωσαν ως αρχή στην Τράπεζα Ελλάδας το Υπόμνημα, το κείμενο-πλαίσιο διεκδίκησης και πάνω από 580 υπογραφές, διευκρινίζοντας ότι η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί.
Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Αγροτική Τράπεζα (ΑτΕ), σηματοδοτώντας μ’ αυτό τον τρόπο την καταγγελία των Λαϊκών Επιτροπών, κατά της αύξησης των επιτοκίων που έχουν επιβληθεί από την ΑτΕ στην Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), όπως τόνισε ο Στ. Γιαννικάκης (ΠΑΣΥ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΣΣ).
Παρόντες στις κινητοποιήσεις ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Μαυρατζώτης και Διασινιώ Πόθα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αντ. Δράκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαν. Νεοφώτιστος, στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ κ.ά.  
Οι Λαϊκές Επιτροπές Σάμου, ούτε λεπτό δεν σταμάτησαν τη δράση τους. Το κείμενο συλλογής υπογραφών καταλήχθηκε μετά από συσκέψεις και λαϊκές συνελεύσεις δανειοληπτών, και αποφασίστηκε ομόφωνα ότι υπάρχει ανάγκη συλλογικά να διεκδικηθούν ελαφρύνσεις και περικοπές δανείων για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που δεν μπορούν πια να σηκώσουν άλλα βάρη, καθώς αυξάνονται η ανεργία, η φορολογία και μειώνονται συνεχώς τα εισοδήματα όλων μας.
Υλοποιώντας λοιπόν οι Λαϊκές Επιτροπές το σύνθημα «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», διευκρινίζουν ότι η αγωνιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, με κάθε μορφή συλλογικού αγώνα και αλληλεγγύης.

Υ.Γ.: Επισυνάπτεται το κείμενο συλλογής υπογραφών – πλαίσιο διεκδίκησης



ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
            Η αντιλαϊκή πολιτική που συναποφασίζουν και επιβάλλουν με ιδιαίτερη ένταση την  τελευταία δεκαπενταετία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οδηγήσει στο δανειακό στραγγαλισμό τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών της πατρίδας μας.
            Η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προωθήθηκε:
  1. Σαν μία ιδιαίτερα επικερδής τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων που σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν αναξιοποίητα στο τραπεζικό σύστημα.
  2. Για να μεταθέσει χρονικά την καπιταλιστική κρίση διογκώνοντας ταυτόχρονα το βάθος της.
  3. Για να προκριθεί το πιστωτικό χρήμα σαν υποκατάστατο των συρρικνωμένων εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και να δημιουργήσει αυταπάτες ευμάρειας στους εργαζόμενους.
            Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες αποτυπώνεται στα στοιχεία των τραπεζών με δραματικό τρόπο όπου περισσότερα από 500.000 δάνεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων είναι αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που την τελευταία διετία οι κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΝΤ και   ΕΕ έχουν εξασφαλίσει πάνω από 160 δις ευρώ σε ζεστό χρήμα και εγγυήσεις για τους τραπεζικούς ομίλους.
            Οι ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση για την οικονομική, υποτίθεται, ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών αλλά είναι μέτρα υπέρ των τραπεζών. Σ’ αυτές τις συνθήκες απαραίτητα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων είναι: 
  • Η διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια.
  • Η μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Η αναστολή πληρωμής τους για όσο διαρκεί η κρίση για άνεργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Η διαγραφή των δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας των οποίων οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Η μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ και των φτωχών αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  •       Η διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια των τελευταίων 15 ετών για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις. 
  •   Πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση χωρίς προσαυξήσεις.
      Οι Λαϊκές Επιτροπές της Σάμου καλούν όλους τους εργαζόμενους του νησιού σε κοινό μέτωπο αγώνα, αλληλεγγύης και στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο.