Επισκεφθείτε τα υπόλοιπα ιστολόγια των Λαϊκών Επιτροπών Σάμου

Λαϊκή Επιτροπή Καρλοβάσου Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Κοντακεΐκων Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Μυτιληνιών Σάμου
Λαϊκή Επιτροπή Παγώνδα-Ηραίου-Μύλων Σάμου

Στείλτε το e-mail σας στη Λαϊκή Επιτροπή Πόλης Σάμου εδώ…

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Κείμενο συλλογής υπογραφών - πλαίσιο διεκδίκισης


    Η αντιλαϊκή πολιτική που συναποφασίζουν και επιβάλλουν με ιδιαίτερη ένταση την  τελευταία δεκαπενταετία οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οδηγήσει στο δανειακό στραγγαλισμό τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών της πατρίδας μας.
            Η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προωθήθηκε:
  1. Σαν μία ιδιαίτερα επικερδής τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων που σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν αναξιοποίητα στο τραπεζικό σύστημα.
  2. Για να μεταθέσει χρονικά την καπιταλιστική κρίση διογκώνοντας ταυτόχρονα το βάθος της.
  3. Για να προκριθεί το πιστωτικό χρήμα σαν υποκατάστατο των συρρικνωμένων εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και να δημιουργήσει αυταπάτες ευμάρειας στους εργαζόμενους.
   Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες αποτυπώνεται στα στοιχεία των τραπεζών με δραματικό τρόπο όπου περισσότερα από 500.000 δάνεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων είναι αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, την ώρα μάλιστα που την τελευταία διετία οι κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΝΤ και   ΕΕ έχουν εξασφαλίσει πάνω από 160 δις ευρώ σε ζεστό χρήμα και εγγυήσεις για τους τραπεζικούς ομίλους.
   Οι ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση για την οικονομική, υποτίθεται, ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών αλλά είναι μέτρα υπέρ των τραπεζών. Σ’ αυτές τις συνθήκες απαραίτητα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων είναι: 
  • Η διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια.
  • Η μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Η αναστολή πληρωμής τους για όσο διαρκεί η κρίση για άνεργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. 
  • Η διαγραφή των δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας των οποίων οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Η μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ και των φτωχών αγροκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Η διαγραφή χρεών από τόκους και πανωτόκια των τελευταίων 15 ετών για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις. Διαγραφή του 50% του οφειλόμενου κεφαλαίου που απομένει.
  • Πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση χωρίς προσαυξήσεις.
Η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης της Σάμου καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού σε κοινό μέτωπο αγώνα, αλληλεγγύης και στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο.